Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

50 år i isoleringsbransjen: – Gir meg ikke ennå!

IKAS-sjefen Rolf Jacobsen fra “Nordens Paris” har jobbet i isoleringsbransjen i femti år og har aldri kvidd seg til å gå på jobb. Vi har spurt om hemmeligheten bak et langt og friskt liv og litt om de to nye sykehusene i Narvik og Hammerfest som de nå sluttfører arbeidet med.

Rolf Jacobsen, Isolasjonskompaniet IKAS

Snitt på fire timer sykefravær siste femti år

Daglig leder i Isolasjonskompaniet IKAS, Rolf Jacobsen, var 17 år da han fikk seg jobb i firmaet han nå leder. Han hadde teknisk fagskole i bunn. Den gangen var det ikke noe som het fagbrev i isolering. 

Etter noen få år som isolatør ble han prosjektleder. Etter at han tok over eierskapet i 1997 har han vært selverklært “kontorrotte” på heltid med kun fire timer sykefravær i året i snitt de siste femti årene. 

– Hva er hemmeligheten, spør vi, og Rolf ler:

– Jeg vet ikke. Ikke har jeg trimma og løpt med tunga ut. Jeg har levd helt normalt og attpåtil røkt i femti år. 

På de fem tiårene synes han ikke at så mye i håndverket og materialene har endret seg, men digitaliseringen de siste ti årene har han merket seg. 

– Jeg bestiller fortsatt på telefon, og liker å høre Nils og Håvard i andre enden, erkjenner Rolf, som ennå ikke har testet ut webshopen.

Les også: Stadig flere handler teknisk isolasjon på nett

Spesialiserer seg på VVS-isolering av næringsbygg

IKAS har 12 ansatte og omsatte for 15,9 millioner kroner i 2022. De har tilholdssted med verksted i Håndverkervegen 12 i Tromsø. Her syr de blant annet isolasjonsputer av duker de bestiller fra ISOPARTNER.  

Med et nedslagsfelt fra Narvik i sør til Kirkenes hundre mil lenger nord, dekker de både Nordland, Troms og Finnmark. Selskapet har bygget opp et godt renommé, spesielt innen næringsbygg, hvor de tar ansvaret for isolering av VVS-anleggene.

Les også: Isolerte et av verdens mest energieffektive silisiumverk: Elkem Salten

Tilverking av isolasjonsputer på IKAS sitt verksted
Mantlingsarbeid på teknisk rom på nye Hammerfest sykehus

Sykehusprosjekter i Hammerfest og Narvik

I de siste årene har de hatt mye fokus på to splitter nye sykehus i Hammerfest og Narvik, med en prislapp på henholdsvis 2,3 og 2,7 milliarder kroner.

–  Vi sluttfører i Hammerfest nå, og i Narvik er vi ferdige i løpet av høsten. Her har vi ansvaret for all isolering av rør for rørleggeren, sier Rolf, som forteller at det har gått mye Paroc rørskåler og Armaflex AF cellegummi. 

I midten av juni skal de i gang med en stor jobb for Rieber Oil i Kristiansund, som vil vare ut 2024. Der skal det bygges en ny Omega 3-fabrikk, hvor IKAS skal gjøre isolering og mantling i rustfritt stål.

–  Der vil jeg ha seks til åtte mann. Tre av dem blir mine egne baser, mens resten må jeg leie inn, sier Rolf.

Eneste nordmann i bedriften

IKAS er en nokså internasjonal bedrift, med Rolf som eneste nordmann, fire finner som jobber med mantling, og hvor resten av teamet har bakgrunn fra Romania og Slovakia.

–  Jeg har bare utenlandsk arbeidskraft, for det er lite tilvekst av nordmenn i bransjen. Men det funker helt strålende, og jeg har bare god erfaring med det, sier Rolf. 

Han har ganske stabile folk med seg på laget, der noen har jobbet 20 år, 10 år eller 4-5 år. 

–  Alle har innarbeidede rutiner og vet hva de skal gjøre på anleggene, forteller Rolf.

Kommunikasjonen er heller ingen problem. Det går på engelsk, noe svensk og tre av slovakerne har lært seg norsk, og snakker det flytende. 

Isolering av rør i kjøleteknisk rom på Narvik sykehus
Tilverking av isolasjonsputer på IKAS sitt verksted

Har vært kunder av ISOPARTNER i over 10 år

IKAS har vært totalkunde hos ISOPARTNER i over 10 år:

–  Vi kjøper alt derfra, de har jo det aller meste. De er jo omtrent aldri fri for produkter heller, og vi får varer levert opp hit to ganger i uka, noe som holder i massevis, sier Rolf.

Rolf bruker også ISOPARTNER som sparringspartner på teknisk support:

–  De er til veldig god hjelp når vi må beregne isolasjonstykkelser, spekke prosjekter og legge ved dokumentasjon som HMS-datablader og slikt. 

På spørsmål om han har tenkt å pensjonere seg i nær framtid, er han ganske klar:

–  Hvis jeg får en god pris, så selger jeg. Men jeg liker å ha noe å gå til. Jeg har aldri lagt meg ned hvis jeg var tett i nesen eller hadde vondt i hodet. Da tar jeg heller en dispril og drar på jobb, avslutter tromsøværingen.

Gratulerer med 50 år i bransjen, Rolf!

Se utvalget av teknisk isolasjon og tilbehør i vår nettbutikk