Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

Isoleringens ABC: Industriell isolering

Sammenlignet med isolering av bygningsteknologi er industriell isolering i en helt annen liga. Både ulempene med å ikke isolere og fordelene som kan oppnås ved å isolere er mange ganger større.

Hvis det ikke fantes isolasjon i industrien ...

La oss starte med en liten øvelse i forestillingsevne:

Du kommer på jobb på fabrikken om morgenen. Det varme utstyret og rørene avgir så mye varme at du svetter som om du er på strandferie, selv før du har begynt å jobbe. Joda, de våte flekkene i armhulene er allerede en kjent ting. Enda mer urovekkende er støyen som kommer fra utstyret, som strømmer fra den ene veggen i fabrikkhallen til den andre. Det holder på hele dagen, og ekkoet sitter i hodet ditt selv etter at arbeidsdagen er slutt.

Og det er ikke alt. Faktisk er du fabrikksjef, og du vet at bare i løpet av denne dagen vil enorme mengder energi bli kastet bort uten grunn. Presset på skuldrene dine er enormt både på grunn av de stigende energipriser og strengere miljøkrav. I tillegg hjemsøkes du av risikoen for en ulykke. Den er alltid tilstede når man arbeider med varme temperaturer og støyende omgivelser. Hva vil skje i dag?

Dette ville vært tilfelle i industrien hvis det ikke fantes isolasjon i det hele tatt.

Heldigvis er situasjonen sjelden så ille i dag. Likevel er motivasjonen hos ansvarlige i mange industrianlegg begrenset til å kun innfri de obligatoriske kravene og å holde forholdene på et tilstrekkelig godt nivå.

Kostnadseffektivitet under lupen!

Prinsippene for industriell isolasjon og begrunnelsen for isolering er i utgangspunktet de samme som innen isolering i bygningsteknikk. Industriell isolasjon skiller seg imidlertid fra isolasjon i bygningsteknologi fordi temperaturområdet er betydelig bredere. Noen prosesser krever veldig høye temperaturer, mens andre går langt under frysepunktet.

Å opprettholde høye temperaturer krever mye energi. Som sunn fornuft forteller oss, er også varmetapet i så fall høye, med mindre isolasjonen er ivaretatt. I industrien er isolasjon avgjørende for energieffektivitet og kostnadseffektivitet.

Motiva, et selskap som jobber med bærekraftig utvikling, beregnet hvor høyt varmetap et rør med en diameter på 100 mm forårsaker for hver meter:

Når rørtemperaturen er under 150 ℃, er varmetapet 6,1 MWh/år (€ 180).
Når temperaturen er 350–500 ℃, er varmetapet allerede tidoblet, 60 MWh/år (€1 800).

I denne utregningen har man kalkulert med 8 000 driftstimer t/a og en energipris på € 30/MWh.

I dette eksemplet snakker vi om et rør på én meter. Tallene formerer seg raskt til helt andre høyder når man regner ut varmetapet til for eksempel et titalls eller hundrevis av meter med rørledninger.

God teknisk isolasjon i industrien

  1. reduserer energi- og driftskostnader
  2. opprettholder de nødvendige temperaturene og sikrer dermed prosess-stabilitet
  3. hindrer kondens og bidrar til å forhindre korrosjon
  4. reduserer de termiske spenningene til objektene
  5. reduserer støyutslipp
  6. øker arbeids- og helsesikkerheten
  7. forbedrer arbeidskomforten

HI tillegg til isolasjonen trengs en mantling (beskyttelse) og noen ganger også støttekonstruksjoner for mantlingen

Når du bruker en isolasjonsmatte støttes mantlingen med grunnkonstruksjoner, om nødvendig, slik at isolasjonen ikke synker og dermed svekker isolasjonsevnen. Grunnkonstruksjonen monteres før isolasjonen monteres. Isolasjonsplugger kan brukes til å feste isolasjonen, og de monteres også før isolasjonen legges på.

Etter at isolasjonslaget er installert, monteres mantlingen for å beskytte isolasjonen. Mantlingen kan lages av mange forskjellige materialer, enten den tilvirkes fra bunnen av på anleggsplassen eller ved å bruke industrielt produserte deler. Ferdige deler gjør naturligvis arbeidet mye mer effektivt.

De tre stadiene for å utføre isolasjonsarbeid i industriell isolasjon:

  • Montere mulige grunnkonstruksjoner og CLIM limpinner eller sveisepinner
  • Montere isolasjonen
  • Montere mantlingen

Men ville det vært bedre slik:

Et isolasjonsprosjekt er nettopp gjennomført på din fabrikk, og det gikk overraskende bra med en produktleverandør og entreprenør spesialisert på industriell isolering. Både varmeisolering og lydisolering ble tatt hånd om på en gang.

Du våget å gi prosjektet grønt lys, fordi du på forhånd fikk nøyaktige beregninger på tilbakebetalingstiden på en investering i isolasjon og hvor store årlige besparelser isolasjonen vil gi etter det. Så det handler ikke bare om at det er lettvint, men det er definitivt en rasjonell beslutning. I løpet av få år vil hele investeringen være nedbetalt og generere årlige besparelser og trygghet.

Det er noe å tenke på – vi sees igjen i neste del av artikkelserien!

Sjekk ut Armacells ArmaSound-produkter, som kombinerer lyd- og varmeisolasjon.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av vårt finske søsterselskap, Kespet Oy i samarbeid med Armacell, og har blitt oversatt til norsk. Originaltittel: Back to basics: Industrial insulation

Les del 1 i artikkelserien her: Isoleringens ABC - Husker du det grunnleggende om teknisk isolasjon?

Les del 2 i artikkelserien her: Isoleringens ABC - Teknisk bygningsutstyr trenger også pleie og isolasjon

Finn alt du trenger av teknisk isolasjon på vår nettbutikk