Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

Conlit rocker fremdeles

Da ROCKWOOL lanserte Conlit 150 tidlig på 90-tallet, var det en innovasjon som effektiviserte isolatørens hverdag og gjorde det mulig å spare plass når man skulle brannisolere bærende stålkonstruksjoner. 300-serien er de fremdeles den eneste i Norden som klarer å produsere. 

montering av rockwool conlit 2

«One Hot Minute»

På midten av 90-tallet ble verden litt enklere for isolatører. Da introduserte nemlig Rockwool brannplater av komprimert steinull til markedet. 

– Inntil da kledde man stålbjelkene inn med isolasjon og gips. Men det er det ingen som gjør lenger, sier Torkel Wæringsaasen, markedssjef i Rockwool Norge.

Med Conlit 150 fikk isolatøren tynne plater som kunne limes eller stiftes rett på stålkonstruksjonen med sveisestift. Det gjorde montering og prosjektering enklere og var også plassbesparende, arkitektonisk sett.

Conlit 300 kom senere. Den har dobbelt så høy densitet som 150. I dag er det kun Rockwool som produserer denne typen brannplater, da produksjonen er vanskelig og krever spesielt maskinutstyr, forteller Wæringsaasen.   

Et søk i Nasjonalbiblioteket forteller oss at 1995 var første gang Conlit nevnes i pressen, da i forbindelse med en rubrikkannonse hvor Tak og Vegg Systemer A/S i Fredrikstad gratulerte i anledning byggingen av Glommen brygge, hvor følgende står skrevet:
“Vi har utført all brannisolering av stålkonstruksjon med: CONLIT fra A.S. Rockwool …”

Fun fact: 1995 var for øvrig året da Red Hot Chili Peppers ga ut albumet “One Hot Minute”, som med sine 61 minutter burde kunne bestå brannklasse EI 60 i alle fall.

Dette er Conlit-familien

Conlit® er en serie brannisoleringsprodukter fra Rockwool, som består av hardpressede brannplater og brannmatter av ubrennbar, fukt-og vannavvisende steinull. 

Conlit leveres i flere typer, til ulike bruksområder:

  • Conlit 150/300 er hardhardpressede plater som brukes innen bygg og industri for brannsikring av bærende stålkonstruksjoner – som omfatter både søyler, bjelker og dragere av både stål og betong. Brannplatene fås med og uten glassfiberduk.
     
  • Conlit Fire Board er isolasjonsplater for å brannisolere rektangulære ventilasjonskanaler for å tilfredsstille kravene til brannklasse EI 30 til E I20. Platene er belagt med en sort PE-forsterket aluminiumsfolie.
     
  • Conlit Fire Mat er brannmatter til brannisolering av sirkulære ventilasjonskanaler inntil EI 90 og rektangulære kanaler inntil EI 30. Conlit Fire Mat er forsterket med galvanisert netting og en sort, armert alufolie. 
montering av conlit 3

Conlit 150/300 redder menneskeliv og store verdier

Når bygninger brenner, er tid den viktigste faktoren. Brannmannskapet kjemper mot klokka for å redde mennesker ut av bygningen før giftig røyk og gass når dem, og alles sikkerhet er avhengig av hvor lenge bygningens grunnstrukturer holder. 

Og uten beskyttelse, er det ikke lenge. Mange bygg har stål som bærende konstruksjon, selv om stål i møte med en “vanlig” brann faktisk halverer sin bæreevne etter 7 minutter (ved cirka 500 °C). Betong er heller ikke et unntak. Når den utsettes lenge nok for brann eller høy temperatur, kan det oppstå sprengning i jernet og betongen tar skade og mister styrken sin. 

Det er her Conlit kommer inn. Steinull tåler over 1000 °C, noe som ved en standard brann først oppstår etter nærmere to timer. Den har har langt større brannmotstand enn for eksempel glassull (smelter ved 600 °C etter 7 minutter) eller EPS/XPS (smelter og antennes ved 180 °C etter 3 minutter). Ved å bruke Conlit øker du sannsynligheten til å redde både liv og verdier.

Vi leverer ukentlig store mengder av Conlit 150 og Conlit 300 til byggeplasser i hele Norge og tar gjerne en prat med deg om ditt prosjekt. Hvis du ønsker å beregne dimensjoneringen av Conlit 150 og 300, kan du gjøre det her.

Se Conlit i nettbutikken