Vi gleder oss til e-posten din
Ring oss nå!

PUR eller PIR isolasjon?

Forkortelser kan ha sine ulemper og fordeler, man kan misforstå innholdet og det kan skape forvirring. Allikevel kan forkortelser virke forenklende og tidsbesparende. I denne artikkelen vil vi ta for oss forkortelsene PIR og PUR som brukes i byggebransjen og hva som er forskjellen mellom disse.

PUR er forkortelsen av Polyuretan

Dette materialet har ulike egenskaper, og fins i for eksempel skum, plast eller elastomer. Den blir oftest sammenliknet med gummi, på grunn av elastisiteten. PUR har en lengre levetid og den har en høyere temperaturmotstand på gummi. I byggebransjen er PUR hovedsakelig kjent som ekspandert polyuretan og anvendes for det meste til termisk isolering.

PIR - den "forbedrede versjonen" av PUR

Ifølge Wikipedia er PIR "...forkortelsen til polyisocyanurate er også produsert basert på de samme utgangsmaterialene lik de som brukes i polyuretan (PUR)." PIR (polyisocyanurat) produseres hovedsakelig som skum og brukes i form av stive skumplater som et sterkt materiale for varmeisolering av bygninger. PIR er den "forbedrede versjonen" av PUR. Den har enda høyere isolasjonsverdi og utmerket ytelse når det gjelder brannsikkerhet.

Varmeledningsevne til PIR- og PUR-produktene

En viktig regel er å huske: Jo lavere λ-verdi, jo mindre varmetap og dermed mer effektiv termisk isolasjon

  • PUR: λ = 0,025 til 0,035 W / mK
  • PIR: λ = 0,022 og 0,027W / mK

Varmeledningsevne til PIR viser seg å være en av de laveste blant klassiske isolasjonsmaterialer. Dette betyr også at PIR gir forbedret isolasjon med samme tykkelse. Med andre ord er isolasjonslaget tynnere og mer effektivt, noe som frigjør plass under installasjon. 

Brannegenskaper av PIR og PUR

PIR-isolasjonsplater er selvslukkende, men brennbare ved høye omgivelsestemperaturer, f.eks. på grunn av varmeoppbygging, slik det skjedde i brannen på Grenfell Tower. Dog er brannsikkerheten høyere enn med PUR-isolasjonsplater, fordi når PUR-materialet brennes, avgis store mengder svært giftige gasser (blåsyre). 

Kingspan Tarec PIR insulation
Kingspan Tarec PIR insulation for LNG installation

Typiske produkter til LNG, Petrochemical- og prosessindustrien 

På grunn av de egenskapene er et typiske bruksområde LNG anlegg og i prosessindustrien. Slike produkter skal tåle som regel veldig lave temperaturer, varmeledningsevnen skal være så lav som mulig og brannegenskapene er veldig viktige. 

En av leverandørene til Isopartner på PIR rørskåler til industriapplikasjoner «Tarecpir» er Kingspan. 

Tarecpir-sortimentet av CFC / HCFC-fri stiv polyisocyanurat (PIR) isolasjon er egnet for et bredt spekter av industrielle applikasjoner, for eksempel prosess, petrokjemisk og LNG. Selv om Tarecpir beholder alle fordelene med stiv polyuretanisolasjon, har den en betydelig økt motstand mot brenning og flammespredning.